ЯйцеЯйцата са харесвани от много хора по цял свят, тъй като освен здравословни, те са и вкусни и се приготвят бързо. Яйцата са изградени от две основни части, белтък и жълтък. Те съдържат всички основни хранителни вещества като протеини, минерали и витамини с изключение на витамин C. Яйцата са полезни за очите и за поддържане на добра памет, така че вместо да губите времето си за глупави въпроси от типа, кое е първо – яйцето или кокошката, ще е по-добре да прекарате времето си в четене за полезните свойства на яйцата.

Колко калории има в един яйчен белтък?
Яйчния белтък е бялата течност, съдържаща се в едно яйце, което е известно още като албумин. Основната функция на белтъка е защита на разтежа на жълтъка. Количеството на калории в един яйчен белтък е от порядъка на 16-18, в зависимост от размера и възрастта на яйцето. Белтъка е богат на протеини и съдържа много малко мазнини и е с по-малък % калории от жълтъка.

Колко калории има в един яйчен жълтък?
Яйчния жълтък е жълтата част на яйцето и съдържа в себе си предимно мазнини и холестерол. Яйчния жълтък е много хранителен, тък като се формира в зародиш и количеството на калории му е 58-60. За предпочитане е жълтъка да е ярко жълт, което означава, че кокошката и яйцето са здрави и са годни за консумация.

Колко калории съдържа едно цяло сурово яйце?
Суровите яйца се консумират предимно от спортисти, тъй като съдържат високо количество калории и протеин. Консумацията на сурови яйца не е по вкуса на всеки, тък като това може да предизвика стомашни проблеми. Те могат да се харесат само на тези, които имат силна храносмилателна система. Целите сурови яйца съдържат в себе си 76-78 калории.

Колко калории има в едно рохко сварено яйце?
Рохкото варено яйце е много здравословно, тък като всички хранителни вещества са непокътнати във вътрешността на яйцето. Размерът на калориите зависи от времето и метода на варене, но средно са около 78-80.

Колко калории има в едно твърдо сварено яйце?
Твърдо сварените яйца се приготвят повече време, което спомага за премахването на налични бактерии в яйцето. Калориите в твърдо сварените яйца са около 78-81.

Колко калории съдържат бърканите яйца?
Бърканите яйца съдържат почти 100 калории и 7,9 GM мазнини.

Колко калории има в яйцата на очи?
Яйца на очи, съдържат около 79-81 калории, както при твърдо сварените яйца, също така съдържат 6 GM мазнини.

Яйце Калории
Яйчен белтък 16-18
Яйчен жълтък 58-60
Цяло сурово яйце 76-78
Меко сварено яйце 78-80
Твърдо сварено яйце 78-81
Бъркани яйца 100
Яйца на очи 79-81